Gå direkt till textinnehållet

Klassförakt i svenska medier visar ny studie

Mediebilden av arbetarklassen i Västeuropa har blivit allt mer negativ. Det visar en ny studie som Open Society Foundation gjort i sex europeiska städer, däribland Stockholm.

I Open Society Foundations rapport ingår sex europeiska storstäder: Stockholm, Århus, Amsterdam, Berlin, Lyon och Manchester. Undersökningen visar att medierna i allt större utsträckning utmålar vit arbetarklass som lata och odugliga snyltare, framför allt i Storbritannien.

I Nederländerna och Tyskland har en ny TV-dokumentärgenre som skildrar antisociala människor vuxit fram. I Nederländerna kallas genren för ”aso-TV” (antisocial television), i Tyskland Hartz IV-TV (efter reformpaketet Hartz IV som medförde sänkta sociala stöd). Medieskildringen av vit underklass har blivit mer stereotyp enligt studien.

I den del av studien som rör Sverige konstaterar rapportförfattarna att porträttering av arbetarklass som ”white trash” har börjat dyka upp i medierna. Dessutom upplever intervjuade i den svenska studien att mediebevakningen av vissa områden är bristfällig och fokuserar på negativa händelser och aspekter.

Open Society Foundation är en amerikansk stiftelse startad av finansmannen George Soros 1984. Syftet med stiftelsen är att utveckla civilsamhällen, ursprungligen med fokus på Östeuropa, numera globalt.

Fler avsnitt