Gå direkt till textinnehållet

Klandras för olämpligt ordval

Piteå-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för att i artiklar använt nedsättande begrepp som ”fejkat” och formuleringar som ”kvittat ut” och ”tillskansat sig”, vilket gav intrycket att en person agerat bedrägligt.

Det var i november 2012 som Piteå-Tidningen toppade förstasidan med rubriken ”Fick bidrag till fejkad utställning”. Artikeln handlade om att ordföranden för en organisation skulle ha fått 70 000 kronor utan att en utställning blivit av.

Publiceringen anmäldes av ordföranden eftersom han ansåg sig ha framställts som kriminell. Det skedde genom att tidningen använde ord som att han ”kvitterat ut”, ”tillskansat sig” och ”behållit” medel. Sanningen var att han inte hade kvitterat ut, tillskansat sig eller behållit några pengar.

Tidningens svarade att sakförhållandet i artikeln var väl styrkt bland annat med citat ur ansökningshandlingar. Dessutom hade ordföranden fått komma till tals i en artikel.

Annons Annons

PO har inget emot att ordföranden nämns vid namn eftersom han är en offentlig person. Men när en tidning ”namnger en person i ett nedsättande sammanhang har tidningen ett ansvar för att uppgifter som lämnas är riktiga och att de ord som används korrekt beskriver sakförhållandet”, skriver PO. Därför anser PO att Piteå-Tidningen ska klandras för att ha brutit mot publicistisk sed.

PON gör samma bedömning som PO.

Fler avsnitt
Fler videos