Gå direkt till textinnehållet

Kjöller: ”Skruvad världsbild hos journalisthatare”

DNs ledarskribent Hanne Kjöller skriver nu om ”trollfesten” i sociala medier efter rapporteringen om trakasserierna i Kungsträdgården. ”Jag varken kan, vill eller anser mig skyldig att 'redovisa fakta' om allt som personer i skydd av anonymitet vräker ur sig”, skriver Kjöller.

”Vi kan inte ägna en massa tid åt att svara på lögnaktiga påståenden från alternativsajter. Men ibland måste man göra undantag”, sade DNs redaktionschef Caspar Opitz till Journalisten i måndags, efter helgens drev om att DN skulle ha mörkat uppgifterna om sexuella trakasserier i Kungsträdgården – anklagelser som DN med kraft slagit ifrån sig.

Samma dag uttalade rikspolischefen Dan Eliasson att det ska utredas varför polisens interna larmrapporter om övergreppen på festivalen i Kungsträdgården inte nått medierna.

Anklagelserna mot DN – liksom debatten om sexuella trakasserier – har dock fortsatt hela veckan. Den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag som i helgen publicerade uppgifterna om att DN skulle ha mörkat, har fortsatt trycka på i samma riktning, och i går publicerade norska Journalisten en text där tidningen intervjuat samma källor som Nyheter Idag. ”De framstår som trovärdiga källor”, menar norska Journalisten.

Annons Annons

I en lång text som publicerades vid lunchtid i dag svarar Hanne Kjöller. Hon konstaterar att DN sedan i lördags publicerat en lång rad artiklar om de sexuella ofredandena i Kungsträdgården.

”Men i nätets undervegetation sprids en helt annan historia som går ut på att DN försöker dölja sanningen”, skriver Kjöller, och fortsätter:

”I min mejlbox och i mitt Twitterflöde ställs krav på att jag ska redovisa hur jag, och DN, hanterade ett tips vi fick i augusti om sexuella trakasserier i Kungsträdgården. Att redaktionschefen Caspar Opitz redan övergripande berättat hur vi gick vidare och att vi då – trots försök – inte lyckades få nyheten bekräftad, har inte lugnat konspiratorikerna.

Hur cementerad och skruvad världsbilden hos ohjälpliga journalisthatare är framgår av hur samma avsändare på nätet publicerar två oförenliga historier.”

Hon skriver också att hon på nätforum hittat Nyheters Idags tipsare, dennes polisbekant och deras stödtrupper och att där:

”finns en rad anonyma påståenden om mig. De rör allt från sexuella preferenser, till klimakteriestatus och eventuell judisk börd. Jag varken kan, vill eller anser mig skyldig att ”redovisa fakta” om allt som personer i skydd av anonymitet vräker ur sig.”

Fler avsnitt
Fler videos