Gå direkt till textinnehållet

Kjell Albin Abrahamson död

Sveriges Radios mångårige Östeuropakorrespondent Kjell Albin Abrahamson har avlidit.

Kjell Albin Abrahamson var korrespondent för SR i främst Östeuropa från slutet av 1980-talet fram till 2004. Han har varit stationerad bland annat i Moskva och Warszawa, och har även skrivit flera böcker om Östeuropa. Han var också kulturchef på SR på 1980-talet.

Tidigare har Kjell Albin Abrahamson arbetat bland annat som dramaturg på SVT och som redaktör för Polens statsradio. Han har fått flera utmärkelser genom åren, bland annat Jolopriset 2006 och Sydsvenska Dagbladets Europapris 2005. Kjell Albin Abrahamson avled på torsdagen efter en stroke, skriver Expressen. Han blev 71 år. 

Kjell Albin Abrahamsons familj bekräftar dödsfallet på fredagen.

"Det är med stor sorg vi skriver för att meddela att vår pappa, radioprofilen, utrikeskorrespondent, författaren och föreläsaren Kjell Albin Abrahamson dog torsdagen den 22 september 2016 av sviterna av en stroke efter en kort tid i sjukhus i Gdynia, Polen. Han efterlämnar hustrun Urszula von Sychowski, barnen Patrick, Siri och Emmy, barnbarn, syskonen Maidie Gouali Abrahamson och Magnus Ellmin, samt sin jämtska och polska släkt som stod honom nära. En familjebegravning kommer att ske i Alsen, i det Jämtland som han älskade över allt annat. Det kommer också hållas en allmän minneshögtid. Blommor undanbedes men donationer till Hjärtfonden uppskattas." 

Fler avsnitt
Fler videos