Gå direkt till textinnehållet

KiS-förhandlingar avslutade

Förhandlingarna om uppsägningen av 14 journalister på Kompetens i Skåne är avslutade. KiS-klubben är nöjd med villkoren för uppsägningarna.

Den del av förhandlingarna som handlade om organisationsplanen avslutades tidigare i oenighet, då KiS-klubben anser att företaget underskattar kundernas behov av vikarier framöver.

– Men vi är nöjda med villkoren för uppsägningarna, säger Christina Kjellstrand i journalistklubbens styrelse.

För fast anställda med garantilön börjar uppsägningen att gälla 1 augusti. Mot att de är tillgängliga för arbete september ut faller en extra månadslön ut. Enligt företaget kommer dock få att behöva arbeta under september, vilket i praktiken innebär att ungefär hälften av uppsägningstiden blir arbetsbefriad.

I dag kampanjar de anställda på KiS under hashtaggen #otryggajobb, och genom att bära röda tröjor på sina arbetsplatser.

Klubben har också startat kontot Kisjournalistklubb på Instagram, där de bland annat delar olika bemmaningsanställdas historier.

– Vi vill visa att otrygga jobb inte är bra för någon. Det är otryggt att vara bemanningsanställd, säger Christina Kjellstrand.

– Jag har också hört flera fast anställda på Sydsvenskan uttrycka stor oro över hur det ska bli utan oss vikarier i höst.

Fler avsnitt
Fler videos