Gå direkt till textinnehållet

Kidnappad journalist frisläppt i Syrien

En tysk journalist som kidnappades i Syrien förra året har släppts fri. Journalisten var gravid när hon kidnappades och födde sitt barn i fångenskap.

Journalisten kidnappades i oktober 2015 under en reportageresa till Syrien av den tidigare al-Qaidakopplade jihadistgruppen Fatah al- Sham, skriver den tyska tidningen Focus. Fatah-al-Sham ska ha krävt fem miljoner euro, omkring 50 miljoner kronor, i lösensumma för att släppa henne.

Den tyska regeringen har gjort klart att man inte betalar lösensummor, men utrikesdepartementet meddelar att man har gjort ”betydande insatser för att lösa fallet”.

Journalisten var gravid när hon kidnappades och ska ha fött sitt barn i december förra året. Både journalisten och barnet släpptes i onsdags och kunde därefter ta sig över gränsen till Turkiet. De uppges må bra under omständigheterna, och den tyska ambassaden i Ankara förbereder nu deras hemresa.

Annons Annons

"Det här fallet visar återigen vilka oberäkneliga faror som journalister utsätts för under kriget i Syrien", säger Christian Mihr, ordförande för den tyska grenen av Reportrar utan gränser, i en kommentar till Reuters

Fler avsnitt
Fler videos