Gå direkt till textinnehållet

Kärleken till tryckpressen ”förödande”

En ny avhandling vid Karlstads universitet visar att dagspressens känslomässigt starka band till tryckpressen och till papperstidningen kan bli undergången för regionalpressen.

Claes Thoréns avhandling Print or Perish? studerar organisationskulturen och förändringsviljan på Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen. Han tror att avhandlingen kan appliceras på de flesta av Sveriges regionala dagstidningar.

– Man kämpar mellan å ena sidan en ideologi för hur nyheter måste produceras och å andra sidan ett vinstkrav. Tryckpressen är navet kring vilken all nyhetsproduktion kretsar, säger Claes Thorén i en kommentar.

– Papperet som medium har blivit ett sätt att förmedla professionalitet, trovärdighet och den journalistiska identiteten – eftersom det bara är professionella organisationer som har råd och resurser att publicera på papper. Många tror att man gräver sin egen grav om man lägger ut för mycket på webben.

Han anser att den regionala dagspressen måste föra in kundperspektivet och skriva nyheter som läsarna vill ha, inte bara det som genererar priser och beundran från journalistkolleger.

– Syftet kan inte vara att trycka en papperstidning, det måste vara att producera nyheter utifrån ett plattformsperspektiv. Tidningarnas ledningar är fullt medvetna om utmaningarna, men det sitter mycket gammalt i väggarna, menar Claes Thorén.

Fler avsnitt
Fler videos