Gå direkt till textinnehållet

Kan få böta för felaktigt placerad reklam

TV4 fälls i Granskningsnämnden för att ha visat reklam under en avgörande sekvens i en ishockeymatch i årets SHL-slutspel, samt två andra felaktigt inplacerade annonsavbrott. Kanalen riskerar en sammanlagd avgift på 75 000 kronor.

Annonsavbrottet i ishockeymatchen skedde efter en avblåsning i tredje perioden i slutspelsmötet Brynäs–HV71. När matchen återupptogs visade TV4 fortfarande reklam och tittarna missade därmed en avgörande sekvens när HV71 kvitterade. Sändningen stred därför mot bestämmelsen om när program får avbrytas av annonsering.

”Granskningsnämnden beslutar att ansöka hos förvaltningsrätten om att TV4 ska betala en särskild avgift för det felaktigt inplacerade annonsavbrottet. Nämnden anser att överträdelsen motiverar en avgift om 25 000 kronor”, skriver Granskningsnämnden i beslutet.

De två andra annonsavbrotten hade placerats mitt i en Monty Python-sketch respektive i en actionfylld scen i långfilmen Hobbit: Femhäraslaget så att de avbröt pågående händelseförlopp och stred mot bestämmelsen om när program får avbrytas av annonsering, anser nämnden.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos