Gå direkt till textinnehållet

”Kampanjjournalistik” bakom sjukskrivning

SD-ledaren Jimmie Åkesson tar en timeout från jobbet. På sin Facebook skyller han delvis detta på den "kampanjjournalistik" som granskat partiet.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sjukskriver sig själv. Anledningen är att han drabbats av utmattningssyndrom, berättar SVT. På sin egen Facebook skriver han nu om orsakerna bakom:

”Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runt omkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt.”

Åkesson menar också att ”motståndares ihärdiga försök att få stopp på” partiets framgångar, mediernas ”många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik” och ”extremisternas omåttliga hat” är saker som upplevts som påfrestande.

Annons Annons

Bland annat har Expressen granskat flera rasistskandaler inom partiet under valåret. Ekot har också granskat Åkessons spelvanor. Dagens Media har pratat med SDs presschef Martin Kinnunen och bett honom utveckla Åkessons egna ord kring kampanjjournalistik:

"Att vara främsta företrädare för ett parti som Sverigedemokraterna är ett jobb under oerhörd press. Det är klart att kampanjjournalistiken bidrar till att öka den pressen ytterligare. I den meningen är det inte överraskande att någon kan få hälsoproblem av det här uppdraget", säger Kinnunen.

Det är ännu inte klart vem som blir ersättare för Åkesson som partiledare.

Fler avsnitt
Fler videos