Gå direkt till textinnehållet

Kameror på drönare kan tillåtas igen

”Vi ändrar på lagstiftningen så att man inte längre ska behöva tillstånd för drönarkameror”. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Efter ett utslag i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas blev det i princip förbjudet att fotografera och filma från drönare. Drönarkameran betraktas som en övervakningskamera och för att få använda en sådan krävs tillstånd från länsstyrelsen, något som Journalisten skrivit om tidigare.

SVTs programchef Ulf Johansson ansåg att domen skulle innebära problem inte bara för public service utan för de flesta som i dag gör TV. Branschorganisationen UAS Sweden befarade att tusentals jobb skulle gå förlorade.

Justitieminister Morgan Johansson vill nu ändra på lagstiftningen ”så att man inte längre ska behöva tillstånd för drönarkameror”. Förslaget går nu ut på remiss och blir så småningom en proposition.

Annons Annons

Morgan Johansson tror att riksdagen kommer att gå på regeringens linje. Till sommaren kan den nya lagen träda i kraft. Han påminner dock om att annan lagstiftning som kan vara aktuell i sammanhanget är oförändrad.

”Till exempel de lagar som säger att man inte får ägna sig åt kränkande fotografering. Och man får förstås inte heller ofreda någon. Den vanliga straffrättslagstiftningen ligger fast.”

Fler avsnitt
Fler videos