Gå direkt till textinnehållet

Kamera löpte amok i direktsändning

När vädret skulle presenteras i Aktuellt började kameran leva sitt eget liv. Meteorolog Nils Holmqvist fick löpa efter för att avsluta sin prognos.

Det var i Aktuellts 21-sändning på måndagen som det hände något med kameran som filmade meteorolog Nils Holmqvist när han presenterade vädret. Plötsligt gav sig kameran av i en högerpanorering som bjöd tittaren på en oavsiktlig rundtur i Aktuellt-studion.

Men den samlade Nils Holmqvist löste situationen och löpte ikapp panoreringen och avslutade sin prognos.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag tittade ju på sidomonitorn och det var där jag såg att kameran åkte iväg. Så då tittade jag på den som styr kameran och han såg väldigt frågande ut. Jag insåg att kameran nog inte skulle komma tillbaka, säger Nils Holmqvist och fortsätter:  

– Utan bild blev det som radio, så jag tänkte att Jon och Cecilia kunde ta över men det verkade som att Jon var mer intresserad av att se vad som skulle hända eftersom han lät det fortgå.

Han syftar på kollegorna Cecilia Gralde och Jon Nilsson.

Nils Holmqvist berättar att det inte heller finns några instruktioner för vad man ska göra när sådana här situationer uppstår.

– Om vi inte kan se utgående bild så har vi en liten lapp vi kan visa, men inget annat. Så det gäller att finna sig så fort som möjligt.

Han säger att han aldrig varit med om att kameran rymt tidigare. Kamerorna är robotkameror som styrs från en kontrollpanel.

– Det har varit jättepositiva reaktioner. Jag har fått tummen upp från flera kollegor och det är många som har uppmärksammat händelsen, säger han och fortsätter:

– Det är det som är spännande med live – att det kan gå fel. Det får bara inte hända för ofta. Om samma sak händer igen skulle jag nog göra på samma sätt. Man ska inte vara för snabb med att lämna sin trygga plats framför kartan.

Fler avsnitt
Fler videos