Gå direkt till textinnehållet

Kalla fakta prisat i New York Festival

TV4s reporter Per Hermanruds avslöjande om att oskuldskontroller utförs på svenska vårdcentraler fick internationellt genomslag. I natt kammade Kalla faktas granskning hem silver i prestigefyllda New York Festivals i Las Vegas.

Hösten 2015 avslöjade Kalla fakta att det finns läkare som är villiga att utföra oskuldskontroller på svenska vårdcentraler. Reportage visade att Sverige saknar ett tydligt förbud mot oskuldskontroller. Sedan programmet sändes i TV4 har Läkaresällskapets etiska delegation skärpt riktlinjerna gällande oskuldskontroller och två av de läkare i Sverige som avslöjades har fått sluta sina jobb.

Kalla Fakta belyste också myterna om mödomshinnan, att den går sönder vid första samlaget. Tre förlag har ändrat i sina skolböcker. En bok har stoppats, och även Skolverket har ändrat i sina texter.

”Det betyder mycket att reportagen vi gör får genomslag. Vi arbetade länge och intensivt med avslöjandet, och i det här fallet lyckades Kalla fakta både belysa missförhållanden i sjukvården och sprida kunskap i stora delar av världen om en fråga som bygger på en myt som överlevt länge genom historien”, säger Per Hermanrud i ett pressmeddelande.

Annons Annons

New York Festival utser varje år den bästa TV-journalistiken. 50 länder är med och tävlar om guld, silver och brons.

Per Hermanrud låg bakom avslöjandet tillsammans med producenten Andreas Haglind, redaktören Cecilia Wanger, programledaren Nicke Nordmark, fotograferna/redigerarna Aleksandar Vujanovic, Phil Poysti, Stefan Stjerna, Fredrik Kron och Bengt Stenvall.

Fler avsnitt
Fler videos