Gå direkt till textinnehållet

Journaliststudent mördad vid svenskstödd skola

En student vid ett Sida-sponsrat journalistinstitut har mördats i norra Sri Lanka. Utrikesdepar-tementet ser allvarligt på händelsen, skriver Svenska Dagbladet.

En student vid ett Sida-sponsrat journalistinstitut har mördats i norra Sri Lanka. Utrikesdepar-tementet ser allvarligt på händelsen, skriver Svenska Dagbladet.

Det var för en vecka sedan som okända män bröt sig in i den 22-årige journalistelevens hem i Jaffna och mördade honom. Mannen kommer från Sri Lanka och studerar på ett journalistin-stitut som finansieras av biståndsorganisationerna Sida och danska Danida.

– Vi har ingen indikation på att mordet är riktat mot den utbildning vi bedriver, säger Urban Sjöström som är ansvarig för demokratiinsatser på svenska ambassaden i Colombo, till Svens-ka Dagbladet.

Annons Annons

Flera journalister har mördats i Jaffnaområdet och förra veckan mördades en biståndsarbetare i ett dansk biståndsprojekt på Jaffnahalvön.

Enligt Human Rights Watch (HRW) har antalet utomrättsliga avrättningar, försvinnanden och andra övergrepp utförda av Sri Lankas regeringsstyrkor ökat kraftigt under de senaste 18 må-naderna.

I en nyutkommen rapport konstaterar människorättsorganisationen att övergrepp och olagli-ga metoder används allt oftare sedan strider återigen blossat upp mellan regeringen och re-bellgruppen LTTE, de tamilska befrielsetigrarna.

Med några kortare avbrott har det rått inbördeskrig i norra och nordöstra Sri Lanka sedan början av 1980-talet. Bakgrunden till kriget är att rebeller kräver självständighet i de områden där den tamilska befolkningen är i majoritet.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos