Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben på SVT: ”Vi ska inte göra Unionens arbete”

Den eventuella strejken bland Unionens medlemmar på SVT har satt Journalistförbundets medlemmar i en rävsax. De kan bli kallade strejkbrytare eller arbetsvägrare.

De som planerar produktioner på SVT har av företagsledningen ålagts att boka upp annan personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk på måndag. Ledningen har även uppmanat medlemmar i Journalistförbundet att utföra Unionens arbetsuppgifter.

SVTs HR-chefen Helène Sahlin har tidigare sagt till Journalisten att ”arbetsrättsligt är man tvingad att utföra de arbetsuppgifter inom ramen för sitt anställningsavtal”.

– Journalistförbundet medlemmar ska inte göra Unionens arbete. De ska utföra sina ordinarie arbetsuppgifter. Problemet är att de ibland har samma arbetsuppgifter. Den gränsdragningen måste göras från fall till fall, säger Hanna Nyberg på SVTs journalistklubb.

Så fort det rör sig om tveksamma fall när det gäller gränsdragning begär journalistklubben förhandlingar.

– Vi är noga med att inte utsätta våra medlemmar för risken att bli anklagade för arbetsvägran eller bli anklagade för strejkbryteri. Därför begär vi förhandling när oklarheter kommer till vår kännedom.

 

 

Fler videos
Fler avsnitt