Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben på HD: ”Oro för jobben”

Journalistklubben på Helsingborgs Dagblad befarar att Sydsvenskans uppköp av HD kommer att leda till att jobb försvinner. Klubbordförande Hedvig Juhasz Toth har dock fått ett löfte om att allt inte ska flytta till Malmö.

Uppgifterna om Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad har bekräftats från flera håll. Först klockan 11 i dag ska personalen på tidningarna informeras.

Journalistklubben på Helsingborgs Dagblad träffade Sydsvenskans VD Lars Dahmén förra veckan och har fått löften om att inte all verksamhet ska flytta från Helsingborg till Malmö.

Journalistklubbens ordförande Hedvig Juhasz Toth anser att det finns oro för journalistjobben på HD och klubbens analys är att det kan försvinna jobb på alla avdelningar inom HD, men att det inte går att vet hur det kommer att slå mot redaktionen.

I ett uttalande från journalistklubben skriver presidiet och arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen:

”Sydsvenskan har inget intresse av att sänka HD och därmed förlora intäkter. Vi har i färskt minne vad motstånd från personal, läsare och annonsörer kan leda till. Vår inlandsbevakning är som bekant inte nedlagd. Vi får inte heller glömma att vi är ett starkt lokalt fack som troligen har den högsta anslutningsgraden till SJF i hela landet.”

”Bortser vi från egen oro för jobb och försörjning är det naturligtvis besvärande att köpet kan innebära en försämring av bevakningen av NV-Skåne och därmed ytterligare en urholkning av vårt demokratiska uppdrag. 100 000-tals NV-skåningar riskerar att få en sämre bevakning och granskning av sina kommuner och närområden.”

Journalistklubben på HD kommer att träffa klubben på Sydsvenskan för att diskutera det fackliga arbetet.

Fler avsnitt
Fler videos