Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubbar till attack mot Unionen

Den fackliga striden mellan Journalistförbundet och Unionen på public service trappas upp. De tre journalistklubbarna på SVT, SR och UR går nu i en gemensam debattartikel på Journalisten.se till attack mot Unionens nya avtal som gör det möjligt att stapla visstidsanställningar i upp till tio år. ”Unionen-klubbarna inom public service har gett upp”, skriver ordförandena i journalistklubbarna.

Tidigare i veckan kunde Journalisten berätta att 18 medlemmar i SRs och SVTs journalistklubbar sedan i höstas begärt utträde för att bli medlemmar i Unionen-klubben. Skälet är att Unionens nya avtal med public serviceföretagen gör det möjligt för dem att vara programanställda längre utan att bli utlasade.

I en debattartikel på Journalisten.se går nu ordförandena för journalistklubbarna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion till attack mot Unionen. De skriver bland annat: ”Det är tydligt för oss att Unionen-klubbarna inom public service har gett upp. I stället för att motverka otrygghet så skrivs avtal som välkomnar otrygga anställningar med öppna armar. Och de verkar stå mycket ensamma i sitt vägval.”

Sverige har fått kritik av EU-kommissionen för att LAS-reglerna strider mot EUs direktiv eftersom de möjliggör en kedja av tillfälliga anställningar. TCO, där både Journalistförbundet och Unionen ingår, har föreslagit en övre sammanlagd tidsgräns på tre år innan man har rätt till tillsvidareanställning. Med Unionens nya avtal på public serviceföretagen blir det möjligt att jobba i tio år utan att få fast anställning.

”Det som gör Unionens vägval mot ökad otrygghet ännu mer oförståeligt är att Journalistklubbarnas fackliga arbete har haft effekt. Genom en konstruktiv dialog med arbetsgivarna har det tagits flera steg mot att minska otryggheten för våra kollegor. Exempelvis valde SVT att under 2013 tillsvidareanställa totalt 100 personer. Och Sveriges Radios ledning har nyligen beslutat om en ny bemanningsstrategi med inriktning på att minska både andelen och omsättningen av visstidsanställningar”, skriver debattörerna på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Fler videos