Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet stämmer Talentum

Striden på Talentum Journalistförbundet stämmer Talentum i Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsskyldigheten i Medbestämmandelagen, MBL, samt brott mot utvecklingsavtalets regler om rätten att anlita arbetstagarkonsult till skiljenämnd.

Talentum presenterade hösten 2013 en stor omorganisering, där bland annat redigeringen skulle outsourcas. Flera personer hotades av uppsägning.

Journalistklubben ansåg att underlaget var bristfälligt och att viktiga frågor inte besvarades. Klubben begärde i enlighet med utvecklingsavtalet att få ta in en arbetstagarkonsult. Men arbetsgivaren sade nej, som Journalisten tidigare skrivit om.

Journalistförbundet krävde ett skadestånd på en halv miljon kronor för brott mot utvecklingsavtalet och kollektivavtalet efter att Talentum vägrat låta klubben ta in en arbetstagarkonsult.

Talentum krävde av journalistklubben att Journalistförbundets skadeståndskrav drogs tillbaka, annars skulle alla 40 journalister sägas upp och verksamheten antingen läggas ut på entreprenad eller ersättas av inhyrd personal.

Journalistförbundet anser att Talentum struntat i journalistklubbens tolkningsföreträde när det gäller rätten att anlita en arbetstagarkonsult. Förbundet anser även att Talentum ensidigt avslutat förhandlingen om den nya organisationen utan att frågan om rätten att anlita konsult var avgjord.

Talentum ger bland annat ut titlarna Lag & Avtal, Ny Teknik, Affärsvärlden, Arbetarskydd och Teknikhistoria.

Fler videos
Fler avsnitt