Gå direkt till textinnehållet

”Journalisterna är mer insatta”

Radiosporten på Sveriges Radio laddar för EM i herrfotboll och har låtit Sifo genomföra en enkätundersökning och hittat diskrepanser mellan vad svenska folket tror och tycker, och vad svenska sportjournalister tror och tycker. ”Journalisterna är mer insatta”, säger Radiosportens chef Markus Boger (bilden).

Radiosporten laddar för en lång sportsommar med EM i herrfotboll och sommar-OS.

– Det har varit mycket planering. Det känns skönt att det kommer igång nu, säger Markus Boger.

Inför EM har Radiosporten låtit Sifo göra en enkätundersökning bland 1 500 svenskar, samt bland 40 sportjournalister och svaren skiljer sig åt. Över hälften av de tillfrågade svenskarna tror att Sverige tar sig till kvartsfinal, medan sportjournalisterna tror att landslaget åker ut i åttondelsfinal.

Journalistkåren är mer pessimistisk än vad svenska folket är. Beror det på att journalister är smartare än andra?
– Nja. När vi frågade svenska folket så ingår det helt naturligt personer som inte är intresserade av fotboll. Det skulle förvåna mig stort om sportjournalister inte är intresserade. Journalisterna är mer insatta i detta än vad ett representativt urval av svenska folket är.

Varför valde ni att göra den här enkäten?
– Erik Hamrén beskriver fotbollen som nationalsporten och landslaget som ”hela Sveriges landslag”. Vi ville ta reda på vad svenska folket egentligen tycker om landslaget, och hur de tror att landslaget kommer att klara sig i EM.

Finns det fler resultat från undersökningen som ni kommer att redovisa?
–Vi har än så länge bara presenterat ett av resultaten i enkäten. Vi kommer att redovisa en ny fråga i morgon, om vilka landslagsspelare som svenska folket, och sportjournalisterna, tycker är bäst.

Bäst efter Zlatan menar du?
– Ja, vi frågade, av förklarliga skäl, efter vilka två spelare de tycker är bäst i landslaget och där skiljer det sig mellan svenska folket och sportjournalisterna.

Hur kommer det att gå i EM?
– Sverige har goda chanser att ta sig vidare ur gruppen. De är lägst rankade i gruppen men troligen räcker det med vinst mot Irland och det bedömer jag att de kan klara. Allt efter gruppspelet är bara en bonus.

Fler avsnitt
Fler videos