Gå direkt till textinnehållet

Journalister tvingas flytta efter hot

På 99 svenska redaktioner har journalister utsatts för hot det senaste året. Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat journalister och anhöriga att flytta tillfälligt. Det framgår av en ny undersökning som presenteras av Utgivarna i Almedalen på onsdagen.

Utgivarna har tillsammans med TNS Sifo studerat hoten mot redaktionerna på Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, TV4 och 124 tidningsredaktioner anslutna till Tidningsutgivarna. Enkäten som genomfördes i slutet av april och början av maj visar att journalister utsattes för hot och trakasserier 317 gånger det senaste året.

Minst 99 hot och 218 trakasserier mot redaktioner och medarbetare har rapporterats av de 101 redaktioner som svarade på enkäten.

Var tredje redaktion har upplevt hot under det senaste året. På en tredjedel av dessa redaktioner har hoten lett till att journalister undvikit bevakningsområden eller arbetsuppgifter som en följd av hoten. På hälften av de hotade redaktionerna har man tvekat inför publiceringar och jobbutläggningar på grund av hotbilden.

Annons Annons

Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat både medarbetare och anhöriga att flytta tillfälligt.

”När redaktioner tvekar inför publiceringar och områden väljs bort på grund av hot är det ett allvarligt hot mot demokratin”, säger Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Undersökningen presenteras vid ett seminarium på onsdagseftermiddagen i Almedalen.

Fler avsnitt
Fler videos