Gå direkt till textinnehållet

Journalister pressas om Panama-materialet

Journalister i Finland som jobbar med Panama-dokumenten pressas nu av landets skatteverk, som vill ha tillgång till materialet. ”Jag har fått ett brev hem till mig från skattemyndigheten i Finland, där de kräver att få allt det redaktionella materialet, våra anteckningar och de finska namn som vi har hittat i materialet”, berättar Minna Knus-Galán, journalist på YLE till sr.se.

Avslöjandet av Panama-dokumenten skapade ringar på vattnet över hela världen. Tidigare har även Finlands finansminister Alexander Stubb vädjat till YLE att lämna ifrån sig uppgifterna, nu är det alltså Skatteverket i Finland som uppmanar till det.

Att lämna över Panama-materialet, eller det egna redaktionella materialet till myndigheter, ser journalisterna på YLE som ett brott mot både källskydd och andra etiska regler för journalister.

”Jag trodde först inte att det var sant. Jag har jobbat som journalist i 20 år och aldrig hört om något liknande detta”, säger Minna Knus-Galán till sr.se.

Annons Annons

Det finska skatteverket bekräftar för tidningen Helsingin Sanomat att de varit i kontakt med YLE för att få tillgång till Panama-materialet, men vill inte kommentera detaljer. 

Fler avsnitt
Fler videos