Gå direkt till textinnehållet

Journalister kidnappade och misshandlade på Krim

Reportrar utan gränser är oroad över att bortförandet av journalister i östra Ukraina och Krim fortsätter. Organisationen uppmanar ryska och ukrainska myndigheter samt miliser att respektera och skydda journalister oavsett vilken redaktion de jobbar för.

De två journalisterna Sergei Mokrushin och Vladlen Melnikov, från Centrum för undersökande journalistik, greps i Krim den 2 juni av medlemmar från en ”självförsvarsmilis” som tog dem till sitt huvudkontor, misshandlade dem, och undersökte innehållet i deras mobiltelefoner och datorer, skriver Reportrar utan gränser.

De anklagades för ”huliganism”. Sergei Mokrushin fick upprepade slag mot buken och nedre delen av ryggen, medan Vladlen Melnikov huvud slogs mot en glasruta. Misshandeln slutade först när polisen kom till platsen och de fördes till en polisstation. De släpptes efter förhör.

Centrum för undersökande journalistik är en av de få återstående oberoende nyhetskanalerna på Krim, där flera medier stängts efter den ryska interventionen.

Milismän stormade in på redaktionen till två tidningar i Donetsk i östra Ukraina och kidnappades redaktörerna Aleksandr Brizh och Leonid Lapa den 2 juni. Efter att ha släppts senare samma dag sade Aleksandr Brizh och Leonid Lapa att kidnapparna krävt att tidningarnas redaktionella innehåll ändrades. De vägrade.

Dmytro Litvinenko, som jobbar för den ukrainska TV-kanalen STB, greps den 2 juni. Litvinenko och kameramannen blev bundna och slagna. Med påsar över huvudet fördes de till SBU kontor i Donetsk. De frigavs då deras identitet kunde styrkas

Det finns fortfarande inga uppgifter om var Artem Laryonov befinner sig. Han saknas sedan den 10 maj. Han kallar sig medborgarjournalist och är kritisk till regeringen i Kiev.

Ända sedan starten av oroligheterna i östra Ukraina i mars har han filmat rebellerna, effekterna av striderna och publicerat sina videor på Ustream och Youtube.

Enligt två vänner sågs han för sista gången vid ukrainska arméns checkpoint mellan städerna Sloviansk och Kramatorsk. De ukrainska myndigheterna säger att de inte känner till var han befinner sig.  

Reportrar utan gränser uppmanar de som håller honom att lämna information om hans hälsotillstånd.

Fler avsnitt
Fler videos