Gå direkt till textinnehållet

Journalister har sämst chans att få jobb

Konkurrensen om jobben bedöms bli ”mycket hård” för journalister och fotografer under 2017. Journalister ligger i absoluta botten på listan över bristyrken.

Journalist är det yrke som det kommer att råda minst brist på i Sverige under 2017, visar Arbetsförmedlingens prognos. Konkurrensen om jobben bedöms bli ”mycket hård” för såväl journalister som fotografer.

Strukturförändringarna och de ökade kraven på journalister att kunna hantera olika plattformar gör att chansen att få jobb ökar om man kan arbeta med bild, ljud och webb samt skriva och redigera i olika medieformat, konstaterar Arbetsförmedlingen. Fotografer har drabbats hårt av att journalisternas arbetsuppgifter har breddats till att också omfatta fotografering och bildframställning.

För att illustrera möjligheterna till arbete inom olika yrken använder Arbetsförmedlingen ett så kallat ”bristindex” mellan ett och fem. Ett lågt värde innebär att det finns ett överskott på arbetssökande och att det därför är svårt att få jobb, medan ett högt värde betyder att det finns brist på sökande och att det därför är lätt att få jobb inom det yrket.

Annons Annons

Av nästan 200 olika yrken i Sverige hamnar bara tre i den sämsta kategorin med under 2,0 i bristindex, där konkurrensen om jobben alltså bedöms bli ”mycket hård”: fotografer (1,83), musiker, sångare och kompositörer (1,59) och journalister (1,55).

Yrken där det är lätt att få jobb är till exempel betongarbetare (4,38), civilingenjör inom bygg och anläggning (4,75), förskollärare (4,88), grundskollärare (4,78), kockar och kallskänkor (4,84) samt grundutbildade sjuksköterskor (4,68).

Fler avsnitt
Fler videos