Gå direkt till textinnehållet

Journalister greps av polis medan bevis för korruption brändes

Två journalister greps av bulgarisk polis när de försökte hindra och dokumentera förstörelse av bevis för korruption i miljardklassen. Journalisternas granskning finansierades av EUs journalistfond IJ4EU och Europeiska Centret för Press- och Mediafrihet.

För en vecka sedan avslöjade journalisterna Dimitar Stojanov och Attila Biro omfattande korruption inom EU-finansierade byggprojekt i Bulgarien. Personer anställda i byggkoncernen GP-gruppen hade under flera års tid genom bluffakturor tillskansat sig hundratals miljoner euro som skulle ha gått till bland annat nya vägar, hus och vattenledningar.

Mellan 30 och 40 procent av pengarna från EUs regionalstöd gick aldrig till själva projekten, utan till mutor och enskilda privatpersoner i GP-gruppen. Avslöjandet #GPGate publicerades i bulgariska tidningen Bivol. Granskningen har finansierats av EUs journalistfond IJ4EU och Europeiska Centret för Press- och Mediafrihet.

I torsdags kväll fick journalisterna tips om att dokument och utrustning forslades ut från GP-gruppens huvudkontor i den bulgariska huvudstaden Sofia. På plats utanför huvudkontoret kunde Dimitar Stojanov och Attila Biro konstatera att stora mängder dokument lastades in i skåpbilar och de följde efter bilarna som körde i riktning mot staden Radomir, drygt 40 kilometer sydväst om Sofia. Skåpbilarna stannade på en ödslig plats i närheten av staden Pernik, dokumenten lastades ur och brändes.

Annons Annons

När journalisterna anlände greps de omgående av två poliser som befann sig i en patrullbil på platsen. Stojanov och Biro visade sina presskort och id-handlingar och förklarade varför de befann sig på platsen, och uppmanade polisen att rädda dokumenten som de misstänkte kunde utgöra bevis för korruption, men till ingen nytta. Journalisterna försågs med handfängsel och deras telefoner konfiskerades, utan förklaring.

Två timmar senare kom andra poliser till platsen och började peta runt i resterna av elden, och den flammade upp igen. En halvtimme senare anlände brandmän som kunde börja släcka elden. De två journalisterna var fortfarande frihetsberövade.

Samtidigt oroade sig redaktörerna på Bivol över att de inte hört av Stojanov och Biro sedan de befunnit sig på motorvägen och kontaktade polisstationen först i Radomir och sedan i Pernik, där man vägrade svara på frågor och lade på luren. Efter flera telefonsamtal meddelade pressavdelningen på inrikesministeriet klockan ett på natten att journalisterna inte hade gripits utan hade förts till Radomirs polisstation för förhör. De anlände till stationen en timme senare.

Chefen för polisens rotel för organiserad brottslighet bad i fredags om ursäkt till Bivols chefredaktör Atanas Tjobanov, och förklarade att orsaken till att journalisterna greps var bristfällig kommunikation med den lokala polisen. Atanas Tjobanov anser att journalisternas rättigheter kränkts och tidningen har gjort en anmälan mot poliserna.

Ett antal dokument klarade sig från branden, och ingår nu i en förundersökning om misstänkt korruption.

Internationella Pressinstitutet fördömer den bulgariska polisens agerande i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos