Gå direkt till textinnehållet

Journalist i polisskydd mördad

Den mexikanska kriminalreportern Pedro Tamayo Rosas som hade polisskydd efter upprepade hot har skjutits ihjäl utanför sin bostad.

Frilansjournalisten Pedro Tamayo Rosas, 43, arbetade bland annat för regionaltidningarna Al Calor Politico och El Piñero de la Cuenca och rapporterade om brottsligheten i Mexiko. Han använde ibland signaturen ”En la linea de fuego” (”i skottlinjen”), uppger Internationella Pressinstitutet.

På grund av sitt arbete utsattes han för återkommande dödshot. Tidigare i år flydde han tillfälligt hemstaden Tierra Blanca och delstaten Veracruz på grund av hoten, och efter att ha erhållit polisskydd valde han att återvända hem. Han var fortfarande under polisskydd i onsdags förra veckan när han sköts ihjäl.

Enligt AFP arbetade han i onsdags förmiddags lokal tid tillsammans med sin fru och två söner i familjens matstånd framför bostaden när en bil stannade till och två män klev ut och beställde hamburgare. Efter en kort konversation öppnade männen eld och lämnade platsen ”i lugn och ro”.

Annons Annons

En familjemedlem sprang till en polisbil som stod parkerad intill, och bad om hjälp, men enligt AFPs källor ska polisen bara ha skrattat och åkt i väg. Tamayo avled i ambulans på väg till sjukhus.

Enligt Committee to Protect Journalists ska Tamayo ha träffats av minst tio kulor, men enligt CPJs källor ska det inte ha funnits något polisskydd närvarande vid attentatet.

Åtta poliser har förhörts om händelsen.

Tamayo avslöjade tidigare i år att fem unga personer i Tierra Blanca försvunnit efter att ha blivit bortrövade av poliser i januari. Händelsen fick internationell uppmärksamhet, och på grund av hot valde Tamayo att fly från Tierra Blanca i tre månader. Efter Tamayos avslöjande har åtta poliser åtalats för bortrövandet och enligt åtalet ska de fem unga personerna, fyra män och en 16-årig flicka, ha lämnats över till drogkartellen Cártel de Jalisco Nueva Generación, som mördat dem.

Sedan Javier Duarte blev guvernör i Veracruz 2010 har antalet mord på journalister ökat. Enligt CPJ har 15 journalister mördats i delstaten sedan 2010 och minst sex av morden har haft en direkt och känd koppling till offrens journalistiska arbete. Duarte har kritiserats för påståenden om att vissa journalister har kopplingar till organiserad brottslighet.

Fler avsnitt
Fler videos