Gå direkt till textinnehållet

Journalist får ut handlingar om vaktutbildning

En journalist som begärt ut en deltagarlista över Polisens utbildning för ordningsvakter i Hörby får delvis rätt i Kammarrätten. Deltagarnas namn lämnas ut, men inte deras personnummer eller adresser.

Journalisten begärde ut deltagarlistan över Polismyndighetens grundutbildning för ordningsvakter i Hörby, för att kunna intervjua deltagarna om utbildningen. Polisen avslog begäran eftersom man anser att verksamheten kan skadas om uppgifterna lämnas ut, och att deltagarna riskerar att utsättas för våld eller andra allvarliga men.

Polisen hänvisade också till att det råder sekretess för personaladministrativ verksamhet inom Polisen, och att uppgifterna därför inte kan lämnas ut.

Kammarrätten ger journalisten delvis rätt. Deltagarna i grundutbildningen för ordningsvakter är inte anställda av Polisen, och omfattas därför inte av sekretess. Polisen har inte motiverat varför verksamheten skulle kunna skadas av att deltagarlistan lämnas ut, eller varför deltagarna skulle riskera att utsättas för våld. Därför ska namnen på deltagarna lämnas ut, anser Kammarrätten.

Annons Annons

Men personnummer och adressuppgifter lämnas däremot inte ut, eftersom Kammarrätten anser att deltagarna eller deras närstående skulle kunna skadas av det. 

Fler avsnitt
Fler videos