Gå direkt till textinnehållet

Journalist fängslad av krigstribunalen i Haag

Den franska journalisten Florence Hartmann, tidigare korrespondent för Le Monde, har gripits och fängslats av FNs internationella krigstribunal i Haag och har placerats i isoleringscell. Bakgrunden är hennes avslöjande om massakern i Srebrenica 1995.

Journalisten Florence Hartmann greps och fängslades på skärtorsdagen i Haag, Nederländerna, och placerades i isoleringscell, uppger hennes advokat Guénaël Mettraux för The Guardian. Hon greps av FN-polis utanför tribunalbyggnaden på torsdagen där folk samlats för att invänta domen mot Radovan Karadžić.

Hartmann dömdes 2009 för domstolstrots för att i en bok ha avslöjat att tribunalen undanhållit viktig information om massakern i Srebrenica för en annan domstol. Efter att ha lämnat Le Monde jobbade Hartmann som talesperson för tribunalen i Bosnien. I sin bok som kom ut 2007 avslöjade hon att dokument som bevisade serbisk delaktighet i massakern i Srebrenica hade hemligstämplats av tribunalen. Hon avslöjade aldrig det exakta innehållet i dokumenten och har uppgett att hon fått informationen via journalistiska arbetsmetoder.

Hon dömdes ursprungligen till böter på 7 000 euro, men eftersom hon vägrat betala omvandlades domen till sju dagars fängelse. Frankrike har vägrat lämna ut henne till tribunalen.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos