Gå direkt till textinnehållet

Journalist dömd till fängelse för att ha granskat organiserad brottslighet

Journalisten Jovo Martinovic har dömts till 18 månaders fängelse i Montenegro för narkotikahandel och medlemskap i en kriminell organisation. Domen fördöms av Reportrar utan gränser och Committee to Protect Journalists.

Reportern Jovo Martinovic har under många år bevakat organiserad brottslighet. Han har bland annat, för Vice Media, granskat den så kallade Rosa Pantern-ligan som ägnat sig åt juvelstölder.

I oktober 2015 greps Jovo Martinovic tillsammans med 17 andra montenegriner i en polisräd och tillbringade mer än ett år i häkte, innan han släpptes i januari 2017. Han arbetade då med en granskning av vapensmuggling för det franska produktionsbolaget Capa Presse.

I går tisdag dömdes han till 18 månaders fängelse för narkotikahandel och medlemskap i en kriminell organisation av en domstol i Podgorica, Montenegro. Det rapporterar Balkan Insight.

”Jag har dömts för att jag är journalist. Om jag verkligen hade handlat med marijuana skulle jag ha friats, precis som alla de som faktiskt handlar med narkotika”, säger Jovo Martinovic till tidningen.

Reportrar utan gränser fördömer domen, och uppger i ett uttalande att det finns överväldigande bevis för att Martinovics kontakter med organiserad brottslighet enbart berodde på hans undersökande journalistik.

Committee to Protect Journalists anser att det är klarlagt att Martinovic dömts för att ha ägnat sig åt granskande journalistik, och uppmanar det montenegrinska rättsväsendet att inte bestrida Martinovics överklagande.

Fler avsnitt
Fler videos