Gå direkt till textinnehållet

Journalist anklagad för att ha orsakat börsfall

Den kinesiske ekonomijournalisten Wang Xiaolu har gripits, anklagad för att ha orsakat kursfallet på Shanghaibörsen i slutet av juli.

Wang Xiaolu, som arbetar för den oberoende affärstidningen Caijing, greps i sitt hem i Peking den 25 augusti och anklagades för att ha ”fabricerat och spridit falsk information om värdepapper och terminshandel”.

Artikeln publicerades i Caijing den 20 juli. Dagen efter beskrev China Securities Regulatory Commission (CSRC), som övervakar de kinesiska börserna, att artikeln var ”oansvarig” och att den  orsakat prisfallet på Shanghaibörsen i juli, som föregick kursfallet en månad senare.

Myndigheterna har ännu inte sagt om Wang Xiaolu formellt har åtalats. Åtta anställda i fondmäklarbolag CITIC Securities har också gripits.

Annons Annons

”Vi kräver att Wang Xiaolu omedelbart friges. Anklagelserna mot Wang är symptomatiska för den kinesiska regeringens önskan att kontrollera mediebevakningen av kursrörelser. Att en ekonomijournalist var ansvarig för den spektakulära nedgången i aktiekurserna är ett förnekande av verkligheten. Att skylla krisen på aktiemarknaden på en enskild reporter är absurt”, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire i ett pressmeddelande.
 

 

Fler avsnitt
Fler videos