Gå direkt till textinnehållet

Jonas Lemberg har polisanmält PFK

Pressfotografernas Klubb, PFK, har polisanmälts för förtal av dess förre Årets Bild-general, Jonas Lemberg. - På PFKs hemsida finns lögner om hur jag skött ekonomin och de skadar mig i mitt nuvarande arbete. Det är osant och smutskastning och sådant måste man reagera mot, säger Jonas Lemberg.

Skälet till det Lemberg anser är förtal är en text på PFKs hemsida där förra utgåvan av Årets Bild-tävling avhandlas.

– I det som skrivs antyds att jag har försnillat pengar från PFK och debiterat 500.000 från ett bolag och att det skulle vara en orsak till att PFK har dålig ekonomi. Det är smutskastning.

Jonas Lemberg säger att han efterlämnat ett bolag med välskött ekonomi och gott kapital.

Mia Karlswärd, ordförande för PFK, beklagar polisanmälan:

– Det är fruktansvärt tråkigt. Det är en historia som bygger på missuppfattningar från början. Jag har en advokat bakom mig som bedyrar att det inte finns någon grund för en sådan anmälan. Anmälan gagnar varken PFK eller Jonas och hans tävling.

Att PFKs kassaställning är svag förklaras med att Lemberg fakturerat en halv miljon, låter inte det negativt? Det var ju en tidigare överenskommen lön eller hur?

– Ja, fast den skrivningen ser jag bara som ett neutralt faktum. Den var en del av PFKs försvagade ekonomi. Jag vidhåller att han skötte tävlingen bra, men att det inte behöver vara så kostsamt. Sedan är det viktigt att tävlingen görs  av och för medlemmarna. Vi har lärt oss en läxa, man måste ha insyn i tävlingen, säger Mia Karlswärd.

Rättad 8/12: Tidigare stod att Jonas Lemberg var "anställd". Han har hela tiden fakturerat från eget bolag.

Fler avsnitt
Fler videos