Gå direkt till textinnehållet

Johan Hakelius tar över Fokus: ”Kunde inte tacka nej”

Johan Hakelius blir chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus från och med 1 januari. ”Jag har inte varit anställd på 13 år men jag kunde inte tacka nej till det här uppdraget”, säger Johan Hakelius till Journalisten.

Styrelsen för FPG Media har utsett Johan Hakelius till chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus. Han tillträder den 1 januari 2016.

– Orsaken till att det dröjer är att jag håller på med ett annat projekt, Björn Rosengrens memoarer, som jag måste avsluta först, säger Johan Hakelius till Journalisten.

Han skriver för närvarande för sju tidningar, och de engagemangen kommer han att avsluta i samband med att han tillträder som chefredaktör.

Annons Annons

– Jag har inte varit anställd på 13 år men jag kunde inte tacka nej till det här uppdraget.

Du vill egentligen inte ha en anställning?
– Det är svårt att vara anställd och få göra roliga saker i den här branschen. Det finns så många tråkiga publikationer. Men Fokus har en seriositet och en stilistisk ambition som gör den unik i Sverige.

Läser du Fokus?
– Ja, jag har läst tidningen sedan starten. Det var flera av mina kolleger från Finanstidningen som jag var chefredaktör för som startade den. Jag har skrivit ett par gånger i den också.

Fokus har ju med åren utvecklats starkt mot politik och ekonomi. Vad vill du tillföra tidningen?
– Det är precis som du säger, att tidningen har utvecklats och breddats och jag vill fortsätta på den utvecklingen. Möjligen också addera ännu en sfär men primärt fokusera på politik och ekonomi.

Vad för sfär tänker du dig då?
– Det har jag inte bestämt mig för, men det kan tänkas bli till exempel kultur, vetenskap eller religion. Man kan se samhället som uppbyggt av en kombination av olika sfärer och genom att ansluta fler sfärer i bevakningen får man en bättre samhällsskildring.

Det var en som trodde att det kommer att bli fler artiklar om England nu, du är ju känd anglofil. Blir det så?
– Jag tänkte inte fylla tidningen med mina egna alster, det ska jag bespara läsarna som chefredaktör. Journalisterna på Fokus har sin kompetens, och kanske kan jag tillföra något av den särskilda kompetensen om England som jag har. Men samtidigt bevakas Storbritannien relativt väl av svenska medier. Det vore mer intressant att stärka bevakningen av Tyskland, utifrån sin egen styrka och inte bara som medlem i EU.

Fler avsnitt
Fler videos