Gå direkt till textinnehållet

Johan Carlzon: ”Man känner sig maktlös”

Det är de bemanningsanställda på Marieberg Media som kommer att få ta smällen när Expressen sparar in ett tjugotal tjänster. Johan Carlzon, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media, är uppgiven. ”Man har en klump i magen hela tiden”, säger han.

Som Journalisten berättade tidigare i dag har MBL-förhandlingar inletts mellan ledningen och journalistklubben på Expressen om ett sparpaket om ett tjugotal tjänster. Men de som kommer att drabbas av besparingen finns inte representerade vid förhandlingsbordet. Marieberg Medias journalistklubbs ordförande Johan Carlzon får vänta till förhandlingarna är klara innan han får något att förhandla om, och då handlar det om att hantera de som blivit bortpetade av Expressen.

– Beskedet vi har fått är att det inte ska sägas upp några Expressenanställda. Det betyder att det är oss bemanningsanställda man ska göra sig av med. Alla kommer att gå in i juletid med en stor oro för framtiden, säger Johan Carlzon till Journalisten.

Cirka 80 bemanningsanställda från Marieberg Media jobbar inne på Expressens redaktion, många är fast placerade och har arbetat på sina tjänster i flera år. Men många tjänsteår är ingen garant för att man ska få behålla sin tjänst på Expressen.

– Tittar man på reglerna kan ju Expressen handplocka vilka de vill av de bemanningsanställda. Det finns ingen trygghet för att man jobbat länge på just Expressen. I det fallet är man maktlös som klubb på ett bemanningsföretag. Eller man känner sig maktlös i alla fall, säger Johan Carlzon.

– När de valt ut vilka som ska få gå handlar det om att försöka hitta nya platser de kan bemanna, och det är inte säkert att det går. Klubben jobbar så klart för att alla medlemmar ska få så bra lösningar som möjligt, om det så är på Expressen eller via andra kundföretag.

Expressen har nyligen anställt flera profiler, bland andra Josephine Freje, Federico Moreno och Magda Gad. De har dock anställts av Expressen och inte av Marieberg Media, och kommer därför inte att påverkas av sparpaketet.

Hur är det för din egen del, kommer du att bli av med jobbet på Expressen?
– Det vet jag inte. Man har en klump i magen hela tiden. 

Fler avsnitt
Fler videos