Gå direkt till textinnehållet

”Jobbat varje vaken minut”

Initiativtagarna Johanna och Emma Lindqvist insåg inte riktigt vad de drog igång när de för sex dagar sedan startade Facebookgruppen #deadline. 4147 journalister har nu skrivit på uppropet.

Johanna Lindqvist är frilansjournalist i Umeå, efter nio år som anställd på Folkbladet. Hennes syster Emma Lindqvist har också en frilansbakgrund.

– Vi kom på idén i onsdags kväll och tänkte att vi måste göra det här, och startade den hemliga Facebookgruppen på torsdag morgon. Det blev en massiv uppslutning på bara några dagar, säger Johanna Lindqvist.

Sedan i torsdags har de arbetat varje vaken minut med uppropet, som med början igår kväll publicerats i en mängd medier. De vet inte själva hur många.

Annons Annons

– Det är svårt att få grepp om, men det känns som att typ alla medier i hela Sverige har publicerat. Det kommer att ta veckor att gå igenom vad som har skrivits.

Aktiviteten i gruppen har varit hög. Många har delat med sig av egna vittnesmål, men också stöttat varandra och engagerat sig i andras berättelser – och i det som skulle bli uppropstexten.

– Det har varit ett jättestort engagemang, det märks att det här verkligen har behövts. Folk har saknat en plats att uttrycka sig, där de kan känna sig trygga, anförtro sig och dela saker de kanske aldrig har delat med andra förut, säger Johanna Lindqvist.

Hon berättar också om mycket stöttning och kärlek från gruppmedlemmar och många tack för att de startade uppropet. Från i lördags har systrarna Lindqvist fått hjälp av en rad medlemmar som fungerat som allt från administratörer till mediekontakter.

Gruppen hålls öppen, liksom namninsamlingen som fortsätter att ticka på. Johanna Lindqvist säger att de måste fundera på hur de nu går vidare, engagemanget kan inte bara lämnas.

Vad tror du händer nu i mediebranschen?
– Jag hoppas att alla upprop tillsammans och hela Metookampanjen kan ändra synsättet hos många män, som säger att de aldrig märkt att det är så här, som inte ens förstår att det här är ett problem.

– I det långa loppet hoppas jag att våra barn ska kunna komma in på en arbetsplats och känna att de inte behöver vara rädda eller skapa en slags rustning för hur de ska hantera sådana här saker. Våra barn ska känna att de är lika mycket värda som alla andra, med samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter, säger Johanna Lindqvist.

Några av de medier som publicerat uppropet:

DN, SVT, TV4 Nyheterna, många redaktioner på SR, Aftonbladet, Metro, Veckorevyn.com, Östersundsposten, HD-Sydsvenskan, Feministiskt perspektiv, Skånska Dagbladet och Norra Skåne, TTELA, NT, Corren, Hälsingetidningar, Omni, Blankspot, BLT, Sydöstran, Eskilstuna-Kuriren, Sörmlands Nyheter, Dagens Media, Medievärlden, Västerbottens-Kuriren, Fria Tidningen, VLT, Gefle Dagblad, Östra Småland, Göteborgs-Posten, Norran, Piteå-Tidningen, StockholmDirekt, Dagen, Nöjesguiden, Länstidningen Södertälje.

 

Fler avsnitt
Fler videos