Gå direkt till textinnehållet

JO kritiserar polisen för mejlhandläggning

Polismyndigheten får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att det tog åtta månader för en reporter att få ut mejlkonversationer mellan den dåvarande Rikspolisstyrelsen och en namngiven avsändare.

Det var i september 2014 som SR-reportern Mikael Sjödell begärde ut samtliga mejl som kommit till dåvarande Rikspolisstyrelsen från en namngiven avsändare under perioden februari 2012 till september 2014. Först skulle det ta fem arbetsdagar. Sedan 20 arbetsdagar. Sen blev det strul med tekniken för myndigheten, och allt drog ut på tiden.

Samtidigt fick en annan person, som begärt ut exakt samma handlingar av myndigheten, helt andra besked. Nämligen att handlingarna inte ens fanns. 

”Jag anser att RPS hantering varit mycket godtycklig. I förlängningen är det de demokratiska kärnvärdena och medborgarnas möjligheter att granska sina makthavare som sätts ur spel”, skriver Mikael Sjödell i sin JO-anmälan.  

JO kritiserar nu polismyndigheten för hanteringen.

”Jag är kritisk till att myndigheten inte förde någon dialog med M.S om hans begäran. Nu dröjde det åtta månader innan M.S fick ta del av de mejl som hans begäran avsåg, vilket inte är acceptabelt”, skriver JO Cecilia Renfors i beslutet.

Polismyndigheten har nu lovat att åtgärda att de inte hade en teknisk lösning för lagring och sökning efter extern mejlkorrespondens som var anpassad för handläggningen.

Fler avsnitt
Fler videos