Gå direkt till textinnehållet

JO granskar beslut om sekretess på YGL

En tingsrätt och en kammarrätt vägrade lämna ut yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen med hänvisning till sekretess. Nu begär Justitieombudsmannen att domstolarna förklarar hur handläggning och sekretessprövning gick till.

I september förra året skickades ett mejl med bifogad bilaga till Göteborgs tingsrätt. Senare samma tag begärde avsändaren ut samma mejl som han skickat, inklusive bilagor, som allmän handling. Tre dagar senare avslog tingsrätten begäran med hänvisning till sekretesslagen. Beslutet överklagades till kammarrätten i Göteborg, som gick på tingsrättens linje. Mejlet samt bilagan belades med sekretess.

Bilagan i mejlet bestod av två filer döpta till ”tf.pdf” och ”ygl.pdf” och innehöll Tryckfrihetsförordningen i fulltext respektive Yttrandefrihetsgrundlagen i fulltext.

Domstolarna ska ha belagt bilagan med sekretess i tron att det var den känsliga scientologbibeln. Mannen som skickat mejlet har tidigare gjort sig känd för att tvista med scientologerna om spridningen av materialet.

JO uppmanar nu domstolarna att förklara hur handläggningen och sekretessprövningen gått till.

Fler videos
Fler avsnitt