Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: ”Jag har tagit intryck av mäklarna”

Aftonbladets chefredaktör och VD Jan Helin är glad över den friande domen för förtal i Stockholms tingsrätt, men säger samtidigt att han tagit intryck av mäklarnas berättelser och att han kommer att föra diskussioner med nyhetsledningen.

Den friande domen som Journalisten berättade om på onsdagen var principiellt viktig, anser Jan Helin.

– Juryn och rätten har uttalat att en tidning kan ta den svaga partens perspektiv inom ramen för yttrandefriheten. Det var i grunden vad målet handlade om, som jag ser det, säger han.

Målet rörde en publicering i augusti 2012. Aftonbladet publicerade en lista över mäklare som prickats av Allmänna reklamationsnämnden. De 11 mäklare som enligt ARN felat grövst kallades i tidningen ”de värsta mäklarna".

Aftonbladets förstasidesrubrik löd "Mäklarna som fälldes för sina bluffar".

– I vårt journalistiska uppdrag ingår att granska makthavare inom politik och näringsliv, lyfta fram brister och oegentligheter. Med stöd av Allmänna reklamationsnämnden var det i grunden vad vi gjorde i denna granskning av mäklarna, säger Jan Helin.

Under slutpläderingen tog mäklarnas advokat  Jan Thörnhammar upp flera andra förtalsmål där det blivit fällande domar, och uttalade sig kritiskt om hur kommersialiseringen av medierna påverkat pressetiken. ”Media har blivit en industri”, sade han bland annat. 

Jan Helin anser att det var ett generalangrepp på mediebranschen.

– Motparten försökte i sin slutplädering att rida på ett förakt mot journalistiken och blandade på ett populistiskt sätt ihop värnandet av den personliga integriteten med makthavares och näringsidkares vilja att styra den offentliga bilden av sig själv och sin verksamhet. Jag är mycket glad över att juryn såg ett vidare perspektiv och värnade svensk tryck- och yttrandefrihet, säger Jan Helin.

Samtidigt medger han att mäklarnas berättelser under rättegången, om hur deras liv påverkats av Aftonbladets publicering, har påverkat honom. Mäklarna beskrev under rättegången att de hamnat i chock efter att ha blivit uthängda som de ”värsta” mäklarna i Sverige, och att deras liv rasat samman både yrkesmässigt och socialt.

– Jag har tagit intryck av de starka känslor som mäklarna gav uttryck för under huvudförhandlingen. Jag har som ansvarig utgivare skäl att reflektera över vår presentation av denna granskning i ett pressetiskt perspektiv. Domen gör att jag nu kan göra just det tillsammans med min nyhetsledning och slippa diskutera en inskränkning av pressfriheten, säger Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos