Gå direkt till textinnehållet

”Jag vill problematisera”

Anders Forsström, ordförande i DNs journalistklubb, har fått kritik för sina uttalanden om den stoppade pressfrihetsgalan. ”Jag hade förmodligen kommit fram till samma beslut som galakommittén, men det är problematiskt”, säger han till Journalisten.

I går berättade Journalisten om beslutet att stoppa den planerade pressfrihetsgalan på Pressfrihetens dag, på uppmaning från anhöriga till Johan Persson och Martin Schibbye. Du kan läsa artikeln här.

Anders Forsström satt själv med i den galakommitté som beslutade att lägga ned galan. Han var inte närvarande på det möte där beslutet fattades.

– Jag hade förmodligen kommit fram till samma beslut, förbundet måste värna sina medlemmar, men det är problematiskt. Det blir ju en gisslansituation. Å ena sidan borde det vara ännu viktigare med en fest med pressfriheten i fokus när svenska journalister fängslas. Å andra sidan är det inte roligt att ha en fest mot de anhörigas vilja.

– Samtidigt har inte de svenska medierna tänkt på samma sätt när det gäller Dawit Isaak. Där har anhöriga under en längre tid velat att Sverige och medierna ska ligga lågt, men det har man inte respekterat på samma sätt, säger Anders Forsström.

Hur var det med din tanke på att ha en pressfrihetsgala som handlade om någonting annat än Schibbye och Persson?
– Det är svårt att ha en pressfrihetsgala utan att ens nämna Dawit Isaak, Martin Schibbye och Johan Persson.

Fler avsnitt
Fler videos