Gå direkt till textinnehållet

”Jag tror Tom Alandh blir en publikdragare”

"Jag tror att dokumentärfilmaren Tom Alandhs seminarium om gestaltning blir en publikdragare", säger Kinna Svensson, grävgeneral för Föreningen Grävande journalisters seminarium i Jönköping i mars. Här avslöjar hon några andra programnyheter.

– Ett av spåren under seminariedagarna är den svenska öppenhet, även om vi även kommer att ha gestaltning, de nominerades berättelser och andra programpunkter under Gräv15. Öppenhet är ju ett brett ämne, så det kan lätt bli lite luddigt, men vi har försökt hitta olika intressanta aspekter.

Berätta lite om programmet…
– Holländaren Henk van Ess, som är en efterfrågad expert på att gräva på internet, kommer hit och berättar om hur man gör för att gräva fram avslöjanden. Fredrik Laurin med flera lär ut om källskydd och kryptering. Vi har också bjudit in frilansbyrån som skapar en databas som gör över en miljon politiska dokument sökbara för oss journalister. Dessutom kommer Sveriges bästa tryckfrihetsexperter, bland annat Nils Funcke, att berätta hur vi kan fila på paragraferna för att få största möjliga utdelning.

– Jag tror också att dokumentärfilmaren Tom Alandhs seminarium om gestaltning kommer att bli en publikdragare liksom Vice News-journalisten Medyan Dairieh och hans dokumentär The Islamic State.

Annons Annons

När kan man anmäla sig?
– Det går bra att göra det nu.

När släpper ni namnen på dem som är nominerade till alla guldspadar?
– Guldspadejuryn offentliggör de nominerade runt den 1 mars.

Vad hoppas du på inför Gräv15?
– Jag hoppas att väldigt många ska känna ett sug efter att komma hit och lära sig mer. Många av våra föreläsare har aldrig tidigare varit med på något grävseminarium, så det blir mycket nytt.

Grävseminariet hålls den 20-21 mars.
 

Fler avsnitt
Fler videos