Gå direkt till textinnehållet

”Jag tappar tron på att vi kan klara vårt uppdrag”

Carl Larsson, reporter på SVT Sörmland, är rasande efter JOs beslut att inte kritisera Trafikverkets handläggare för att hon raderat allmänna handlingar. ”Det behövs ny lagstiftning om offentlighetsprincipen ska gå att upprätthålla”, säger Carl Larsson till Journalisten.

Justitieombudsmannens beslut som Journalisten berättade om tidigare är tudelat. Dels kritiseras Trafikverkets handläggare för att hon i stället för att lämna ut uppgifter till SVT-reportern Carl Larsson tog kontakt med polisen, dels undslipper hon kritik för att hon raderat de två mejl som bevisade att hon hade tagit kontakt med polisen.

– JO motsäger sig själv duktigt. Först kritiseras handläggaren för att ha tagit kontakt med polisen, sedan frias hon för att ha raderat mejlen som bevisar att hon tagit kontakt med polisen, säger Carl Larsson.

– Jag är förstås glad över den kritik som JO riktar mot handläggaren. Men resonemanget JO för när det gäller mejlen går inte ihop. JO anser att det kan vara så att handläggarens bedömning var korrekt, nämligen att de raderade mejlen var av ringa betydelse. Men bevisligen var de ju inte av ringa betydelse – de var ju avgörande bevis för det agerande som JO valde att kritisera. Raderingen omöjliggjorde granskningen av Trafikverkets agerande, säger Carl Larsson.

Annons Annons

Till saken hör att handläggaren bara raderat dessa två, av totalt cirka 60 mejl som Carl Larsson hade begärt ut.

Lyckligtvis hade Uppsalapolisen sparat mejlen i sin ände, och lämnade ut dem på Carl Larssons begäran.

Journalisten berättade i mars om en liknande händelse, då kommunstyrelsens ordförande i Uppsala hade raderat 800 mejl som skickats mellan honom i egenskap av kommunalråd och det företag som han är anställd på.

Det är handläggaren själv som avgör vilka mejl som kan raderas, och det är omöjligt att efteråt klargöra om det har varit korrekta beslut eller inte eftersom mejlen inte finns kvar och inte heller får återskapas eftersom säkerhetskopior på mejl inte räknas som allmän handling.

– Det behövs ny lagstiftning om offentlighetsprincipen ska gå att upprätthålla. Jag tappar tron på att vi kan klara vårt uppdrag att granska myndigheter när offentlighetsprincipen är kringskuren på detta sätt. Det är fullständigt horribelt att JO inte kritiserar undanröjningen av allmänna handlingar som bevisar att myndigheten agerat på ett sätt som strider mot grundlagen, säger Carl Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos