Gå direkt till textinnehållet

”Jag ska ha en fest för att fira livet”

När Pamela Andersson, chefredaktör på Topphälsa, insjuknade i cancer bestämde hon sig för att vara öppen om det och började blogga om sjukdomen och rehabiliteringen. Nu får hon CancerRehabFondens journalistpris på 50  000 kronor.

Varför har du valt att vara så öppen med din sjukdom?
– Jag tog det beslutet ungefär en månad efter att jag fått beskedet. Det hade börjat gå rykten om att jag var sjuk och jag ville äga min egen story. Jag bestämde mig för att antingen skulle jag vara helt öppen eller inte alls och så valde jag att vara öppen med sjukdomen och har inte ångrat mig ett en sekund. Jag kunde aldrig ana vilket stöd jag skulle få.

Vad kan din öppenhet bidra med?
– Jag har fått tusentals kommentarer från människor som upplever att de får stöd och pepp av mina blogginlägg. När jag blev sjuk började jag träna för att orka och för att kunna möta det som skulle komma. Fysisk aktivitet kan betyda jättemycket om man är sjuk och jag tror att jag kan inspirera andra att också börja träna.

Pamela Andersson har en blogg där hon skriver krönikor och hon har nyligen skrivit boken Jag ska inte dö i dag om sina erfarenheter av cancern. I motiveringen till priset står det att ”hon har visat möjliga vägar för andra i liknande situationer och därmed ingett hopp”.

Annons Annons

Hur reagerade du när du fick priset?
 – Jag visste inte ens om att jag var nominerad men när jag väl förstod blev jag oerhört glad och stolt och jag fällde till och med en liten tår.

Vad ska du göra med prissumman på 50 000?
 – När jag fick cancerbeskedet 2012 trodde jag inte att jag skulle få leva till nu. Så när jag fyller 50 ska jag ha en stor fest. En fest för att fira livet.

Du är sportjournalist i grunden och har varit i Falun på skid-VM. Vad har sportjournalistiken betytt för dig?
– Sportjournalistiken har betytt jättemycket för mig. Det lärde mig hitta vinklar och jobba fort. Jag var sportkrönikör på Expressen ändå fram tills att jag blev sjuk.

Pamela Andersson berättar att hon fått vinnartänket från sportjournalistiken. Men hon har också stor nytta av att hon varit handbollstränare på elitnivå.

– Jag tänker i sporttermer när det kommer till sjukdomen till exempel. Jag tänker att jag ”tränar mig frisk” och det gör det lättbegripligt att tänka att jag ”kör en match mot tumören”.

Hur är det med dig nu?
– Jag tränar rehabilitering varje dag. Hjärntumören är kvar. Den kan de aldrig operera bort men den är vilande nu.

– I slutet av juni slutade jag med cellgiftsbehandlingen och efter det var kroppen rätt sliten men jag känner mig riktigt stark i dag. 

Fler videos
Fler avsnitt