Gå direkt till textinnehållet

”Jag lärde mig slåss med orden”

Journalistens nya krönikör Alexandra Pascalidou brinner för mångfald, präglad av sin uppväxt i invandrartäta och mångkulturella Rinkeby.

Hur kom det sig att du blev journalist?
– Jag har skrivit om min värld sen jag var barn. I diktform eller dagboksform. Journalist blev jag när jag som statsvetare och antirasist och aktivist fick chansen att leda det mångkulturella magasinet Mosaik i SVT 1995. Då insåg jag att min röst och mitt perspektiv var värdefullt och att de berättelser jag bar på behövdes för att komplettera bilden av Sverige. Min erfarenhet av att vara kvinna, invandrare, förortsunge, arbetarklass, skilsmässobarn, barn i en allmänt traumatiserad och trasig familj gjorde att jag såg världen på ett annat sätt som jag ville förmedla.

Vad gör du i dag?
– Jag skriver krönikor och artiklar, bloggar, programledare i bland annat Ring P1 och nu P1 Debatt, som sänds fram till valet i september, hoppar in som talkshowvärd med Pascalidou i P1, gör TV, modererar debatter och föreläser och skriver böcker.

Vilka ämnen tänker du ta upp i dina krönikor?
– Mångfald, som jag har arbetat med sedan jag blev varse om världen, och som kräver tålamod eftersom frågan framskrider med myrsteg och missgynnar många talanger. Kön, klass, etnicitet, journalistikens ansvar och den kluriga konsekvensneutraliteten. Mediernas metoder att hantera rasism och sexism. Bland annat.

Du har grekiska föräldrar, men är född i Bukarest…
– Mina föräldrar hamnade där efter grekiska inbördeskriget eftersom morfar var med i motståndsrörelsen mot nazisterna. Min farfar försvann i kriget. Mammas familj återförenades i Bukarest via Internationella Röda Korset. Innan jag var ett år flyttade vi hem till Grekland, som då var en diktatur. Jag föddes i en kommunistdiktatur och växte upp i en fascistdiktatur innan jag fick lära känna den svenska demokratin.

Har din grekiska bakgrund påverkat dig i jobbet?
– Min grekiskhet resulterar ofta i en passionerad och polemisk ton och en förmåga att ifrågasätta det andra tar för självklart. Jag har också en fallenhet för alltför många ord, vilket leder till lidande när jag ska slakta mina texter. Men mina grekiska redaktörer har beskrivit mig som alltför blygsam och fåordig när jag intervjuar människor.

Vilka är dina första minnen av Sverige?
– Jag var sex år och vi kom till ett Rinkeby som luktade målarfärg. Det var snö och jag som växt upp med mormor i en mikroskopisk grekisk by såg för första gången i mitt liv en radio, en TV, tidningar, böcker och bibliotek. Allt var nytt. Allt var möjligt.

Hur har uppväxten i Rinkeby präglat dig?
– Rinkebyränderna går aldrig ur. Rinkeby var den bästa skolan och främsta inspirationskällan. Där lärde jag mig slåss med orden i stället för nävarna. Där lärde jag mig respektera även de konstigaste typerna, där lärde jag mig gatans språk och världens alla svordomar och konsten att kommunicera med människor som inte talar samma språk. Mina mer än två decennier där under de avgörande åren präglade min personlighet som jag för evigt bär med mig.

Fotnot: Under våren kommer Alexandra Pascalidou att leda P1 Debatt inför publik på Studion, Kulturhuset i Stockholm. Programmet, som tar upp stora frågor inför valet, sänds direkt den 2 februari, 2 mars, 6 april, 4 maj och 1 juni, kl. 16.00.

Fler avsnitt
Fler videos