Gå direkt till textinnehållet

”Jag hoppas Dawit kan inviga utställningen”

På Pressfrihetens dag den 3 maj ordnas en utställning på Liljevalchs konsthall med 40 teckningar, tavlor och föremål som på ett eller annat sätt berör Dawit Isaak. Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, är en av arrangörerna, och efter de senaste ryktena hoppas han att Dawit Isaak ska bli fri före 3 maj.

Som Journalisten berättat på tisdagen cirkulerar nya rykten om situationen i Eritrea, och ett nytt hopp har tänts för att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ska friges efter mer än 13 års i fångenskap utan rättegång.

På Pressfrihetens dag lördagen den 3 maj arrangerar Svartvitt och Dawit Isaak-föreningen en utställning med bland annat teckningar som rör Dawit Isaak på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Efter invigningen talar representanter för olika yttrandefrihetsorganisationer och tidningar, bland andra Journalistens chefredaktör Helena Giertta. Utställningen pågår fram till 11 maj.

– Pressfrihetens dag är viktig för att uppmärksamma utsatta journalister och jag brukar göra något om Dawit Isaak. Alla fina tal som brukar hållas är bra, men jag ville göra något mer den här gången, och på kort tid lyckades vi få ihop den här utställningen, säger Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt.

Det cirkulerar nya rykten om Dawit i dagarna, vad tror du om dem?
– Samtliga som frigetts i Eritrea nu är muslimer, det verkar som att regimen vill förbättra relationen med just muslimska grupper i Eritrea, och det behöver inte betyda så mycket för Dawit Isaak. Men det finns andra uppgifter som inger hopp. Om han blir frigiven före 3 maj får han gärna inviga utställningen. På Eritreas självständighetsdag den 24 maj brukar presidenten alltid frige några fångar, kanske blir det Dawit Isaak i år. Jag är optimist.

Fler avsnitt
Fler videos