Gå direkt till textinnehållet

”Jag har pratat Gud med Knausgård”

Expressen Kultur lanserar nu den nya podcasten 60 minuter med Eric Schüldt, som består av långa intervjuer med kulturpersonligheter om bland annat meningen med livet. Bland dem Karl Ove Knausgård.

På onsdagen lanserades den nya podcasten på Expressen, och först ut är skådespelaren Gösta Ekman.

Expressens kulturchef Karin Olsson säger till Journalisten att skälet att man valt att satsa på detta är dels att den här sortens långintervjuer saknas i utbudet

– De finns varken på Sveriges Radio eller Sveriges Television, och många av de podcasts som finns är snabba prat-podcasts med svajigt ljud med två personer som pratar på. Det finns en amatörism inom podcasting, som vi håller på att växa ifrån. Podcastmediet har mognat. Det här är en välresearchad och välproducerad kulturradio där det finns tid att gå in på djupet, säger Karin Olsson.

Eric Schüldt berättar att detta är något han velat göra länge.

– Jag har jobbat mycket med konsten, musiken och livet och kom att inse hur befriande det kan vara att lyssna till någon som berättar ingående om sina egna tankar. Att få tränga in i djupet i en människas minnen, barndom och språk – det är just befriande, säger Eric Schüldt.

– Det mesta jag har gjort på sistone är att ställa frågor om livet. Vad går livet ut på? Vad är världen? Finns det någonting mer än världen? Upplägget i podcasten är ”ditt liv – och dina tankar om det”.

– Den första intervjun med Gösta Ekman är lite avvikande från de andra eftersom den inte är uttalat andlig, och inte berör frågorna om livets mening på samma sätt som de andra intervjuerna. Det som är speciellt med Gösta Ekman är att han är så privat och nästan aldrig ställer upp på intervjuer. Han kunde inte minnas när han varit med om en sådan här intervju senast. Det finns luckor i intervjun med Gösta Ekman om smärtpunkter, men det tycker jag är bra – annars hade de dominerat hela intervjun. Sedan är ju Gösta Ekman en fantastisk berättare och spelar roller under intervjun, han blir sin farmor, blir sin mor, blir ett barn – han blir till och med en myra.

Gösta Ekman är den ende skådespelaren av de tio kulturpersonligheter som Eric Schüldt ska intervjua, eller har intervjuat. Sex intervjuer är redan klara.

– Vi har sagt att vi inte ska avslöja vilka de intervjuade är.

Men någon kan du väl avslöja?
– Jag har pratat Gud med Knausgård och det är otroligt roligt, för det är det ingen som har gjort. Han har skrivit om bibelns berättelser och sitter med i Norska Bibelsällskapet. Han har otroligt långa diskussioner med sig själv om Gud i Min kamp, om hur Guds bortvända ansikte blir hans pappas bortvända ansikte, och det dolda Gudsnamnet blir den dolda faderns namn, och så vidare. Hans böcker har en teologisk grundton, säger Eric Schüldt.

Du har frågat sex kulturikoner om meningen med livet, har du ett svar på frågan nu?
– Det kanske jag har, men det kan jag inte avslöja för då avslöjar jag de kommande intervjuerna. Nej, men jag har en passage i intervjun som jag alltid klipper bort. Jag ställer frågan vad som är meningen med livet, och svaret blir alltid: ”Det vet jag inte.” Då ber jag dem att gissa. Det första svaret klipper jag bort, och sedan går vi rakt på svaret där de tänker och spekulerar kring livets mening i stället – där de delar med sig av sina funderingar, och de säger väldigt mycket om människan, om personen.

Fler avsnitt
Fler videos