Gå direkt till textinnehållet

”Jag har aldrig blivit så berörd när jag gjort ett reportage”

Barncancerfondens årliga journalistpris delades ut i dag. Vinnaren i kategorin etermedier gick till Lilla Aktuellt, Sveriges Television, för reportaget ”Bästa vänner trots sjukdomen”. – Jag har aldrig blivit så berörd när jag gjort ett reportage, säger Josephine Hattevig, reporter på Lilla Aktuellt.

Reportaget handlar om Robin som drabbades av leukemi och hans kompis Max som fanns vid hans sida under hela sjukdomstiden tills det att Robin blev frisk. Josephine Hattevig som var reporter och klippte inslaget säger att priset kom som en total överaskning.

– Jag fick veta det morse när representanter från Barncancerfonden kom med tårta och priset. Det känns fantastiskt roligt.

Priset för det vinnande bidraget är på 25 000 kronor. Vad ska ni göra för prispengarna?
– Det här reportaget har ju gjorts i ett nära samarbete med hela redaktionen. Jag vet inte vad vi ska göra med prissumman. Vet inte alls hur sådant här fungerar, säger Josephine Hattevig.

Annons Annons

Har du berättat för Robin och Max att inslaget om dem vann?
– Nej, jag har inte fått tag på dem. Senast jag hörde från dem mådde båda bra i alla fall.

"Barncancerns Journalistpris delas ut för att sprida ljus över barncancer och skapa förståelse och kännedom om de utmaningar de drabbade möts av", säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden och medlem i journalistjuryn, i ett pressmeddelande.

I kategorin för tryckta medier gick priset till ett reportage om Lilly som under sin behandling slussades runt mellan olika sjukhus. Reportaget skrevs av Marijana Dragic och publicerades i Dagens Nyheter. Hedersomnämnande gick till Hallandspostens artikelserie av Anders Holmer, som belyser barncancer från olika perspektiv.

Fler avsnitt
Fler videos