Gå direkt till textinnehållet

”Jag hamnade mitt i ett smörgåsbord av nyheter”

Jonny Vikström, 48, reporter på Norrländska Socialdemokraten i Luleå, har tilldelats 10  000 kronor av sin egen tidning för bevakningen av landstinget.

I motiveringen står bland annat: ”Med en finkalibrig nyhetskänsla och ett fotarbete som är snabbare än de flestas har årets pristagare låtit journalistiken tala. En komplett journalist som utan onödigt oväsen men med stor trovärdighet, effektivt arbetssätt och ett flås utöver det vanliga har tagit traditionellt lokaljournalistiskt arbete in i den nya digitala världen och på så sätt bidragit till NSD:s formidabla räckviddsökning under hösten.”

Du vinner ”NSD award of excellence” och 10 000 kronor för din landstingsjournalistik. Vad är det du har gjort?
– Landstinget kan egentligen vara ganska trist att bevaka. Ett ämne som berör många men som är svårt att göra intressant. Efter valet har det varit cirkus här, det blev tajt mellan blocken och de rödgröna fick bara ett mandat mer. En dag satt jag på ett helt vanligt fullmäktige där Kent Ögren skulle väljas som landstingsråd, trodde alla. Men från ingenstans begärde oppositionen votering och lanserade en motkandidat. Jag var ensam journalist kvar eftersom resten dragit efter lunch och hamnade mitt i ett smörgåsbord av nyheter. Jag lyckades till och med filma när de läste upp valresultatet. Det blev fullt palaver i fullmäktige och eftersom jag var ensam på plats var det bara att gå runt och intervjua alla en efter en. Sen lade jag ut allting på webben. Det här skapade ganska stor uppmärksamhet.

Är det hemligheten med att göra landstingsjournalistiken kul? Att stanna kvar på möten?
– Hemligheten är nog att man behöver draghjälp så att det händer något. Mycket går på rutin. Man tittar på handlingarna och efter några år lär man sig och hajar till om det ser ut som om något är på gång. Jag jobbar också en del med källor, jag har ett par riktigt bra kontakter som hör av sig eller till och med kan hjälpa till att tolka.

Vad driver dig?
– Jag tycker det är roligt att jobba mot webben, det har blivit ett lyft i jobbet och jag går igång på tävlingsmomentet. Det märks direkt om man är först och det är kul att få igång diskussionerna.

Fler avsnitt
Fler videos