Gå direkt till textinnehållet

”Jag gör bara mitt jobb”

"Den modigaste journalist jag träffat". Så presenterade Grävgeneralen Nils Hanson den arabiska grävledaren Rana Sabbagh, som var huvudtalare när Gräv -16 invigdes på fredagen.

Veteranen Rana Sabbagh leder den arabiska grävorganisationen Arij (Arab reporters for investigative journalism). Hon började sitt anförande med att konstatera att svenska grävare har turen att jobba i ett land med fri press. Sedan berättade hon om de stora bakslagen och extremt svåra arbetsvillkoren för den som vill bedriva oberoende journalistik i länder som Egypten, Jordanien, Syiren eller Jemen.

IS framfart och nya antiterrorlagar har i praktiken gett auktoritära ledare i mellanöstern frikort för att fängsla, censurera och slå ner på journalister, enligt Sabbagh. Självcensur blir lösningen för en stor majoritet, för att rädda sitt eget skinn.

Men Arij slås inte ned; nätverket har bland annat bidragit i ICIJs stora Panama-granskning. Internationella samarbeten blir ett viktigt sätt att nå ut när gräven inte går att publicera i hemländerna, och Rana Sabbagh vill se fler samarbeten med europeiska redaktioner.

– Äsch, jag gör bara mitt jobb, säger Rana Sabbagh efteråt om Nils Hansons beskrivning av henne.

– Jag gör inget som ni inte skulle göra. Problemet är att i vår region blir allt du gör som journalist ett problem.

Hon har varit verksam som journalist i 33 år, bland annat som Reuters korrespondent i Amman. Hon har också sparkats från sin chefredaktörspost, när hon vägrade att ta order.

– Om du vill vara oberoende får du betala priset.

Men det är lätt för henne att följa sina ideal, fortsätter hon, hon som är utbildad och pratar flera språk och kan jobba någon annan stans. Andra arabiska journalister har färre möjligheter.

Fler avsnitt
Fler videos