Gå direkt till textinnehållet

”Jag gillar att SVT satsar mer på det lokala”

På nytt jobb "Jag ser fram mot att börja jobba på Västmanlandsnytt". Det säger Norra Skånes före detta nyhetschef Anders Kauranen.

Anders Kauranen lämnade sin tjänst som nyhetschef på Norra Skåne i protest efter att reportern Berit Önell omplacerats för att hon granskat Hässleholms kommun. Norra Skånes tidningsledning anklagades för att ha gjort omplaceringen efter politiska påtryckningar.

Efter att han slutade på Norra Skåne jobbade han på Skånskans redaktion i Sjöbo.

Du flyttar från Skåne till Västmanland. Vad känner du till om Västmanland och Västerås?
– Västerås är Sveriges sjätte största stad, de har bra idrottslag inom bandy, fotboll och hockey. Staden har industri i världsklass och samtidigt finns det i norra Västmanland glesbygd med sina speciella problem. Det blir en utmaning att skildra detta.

Annons Annons

Varför tog du jobbet som redaktionschef?
– Jag gillar att SVT satsar ännu mer på det lokala. Dagstidningarna drar ner på sina redaktioner och färre väljer att prenumerera på en morgontidning. SVT tar ett publicistiskt ansvar och ser till så att alla människor blir hörda.

Har du lång erfarenhet av att jobba med lokaljournalistik?
– Jag har jobbat med lokaljournalistik i snart 25 år, 22 år på Skånskan. Jag ser fram mot att börja jobba på Västmanlandsnytt för där finns en mycket kompetent redaktion som tar fram egna nyheter och har en framåtanda.

När börjar du?
– Den första december. Sedan har jag en startsträcka på några månader innan den nya organisationen träder i kraft i mars. På tre månader räknar jag med att ha lärt känna redaktionen och den nya tekniken. Till en början kommer jag att veckopendla, men sedan är det tänkt att familjen flyttar till Västerås.

Har du kommit över konflikten på Norra Skåne?
– Det bestämde jag mig för efter Grävkonferensen i Hässleholm. Jag kan inte hålla på att älta över saker jag inte kan påverka. Om de vill köra tidningen i botten är det deras problem.

Fler avsnitt
Fler videos