Gå direkt till textinnehållet

”Jag går inte till SR för att skriva”

Gabriel Byström har varit en kulturprofil på Göteborgs-Posten under flera år. Länge har han också lyft frågan om journalistikens framtid.  Nu byter han tidning mot radio.

– Det ska bli kul att arbeta med lokaljournalistik på en kanal som jag tror har bra lyssnarkontakt och når många lyssnare. Sveriges Radio och public service har en viktig roll i samhället. Särskilt i dag då journalistiken är utmanad av nedskärningar, säger Gabriel Byström som till våren blir kanalchef på P4 Skaraborg.

Kommer du att hinna skriva något nu när du byter arbete?
– Vi får se om jag hinner det, jag går ju inte till Sveriges Radio för att skriva. Jag ska främst arbeta med ledarskap.

Du har jobbat 20 år på GP, varav 17 år med ledningsarbete och nio år som kulturchef. Vad tar du med dig från tiden på GP till Sveriges Radio?
– Även om SR är en annan distributionskanal än dagstidning så finns det samma journalistiska frågor att ta ställning till. Jag har jobbat konstant med förändringsarbete på GP. Och det tar jag med mig, även om public service inte drivs av samma vinstintresse som de kommersiella medierna.

Gabriel Byström har skrivit flera uppmärksammade reportage i GP om nedläggningen av redaktioner där han bland annat kritiserar GPs ägare, Stampen för att göra ”hialösa affärer”. Han har även skrivit boken Tystnadens triumf om utvecklingen i Ungern. Senast i januari fick Gabriel Byström Aftonbladets Liffner- stipendium med bland annat motiveringen att han ”vägrat låta tystnaden triumfera”.

Men Gabriel Byström vill inte gå med på att han är en journalist med civilkurage.

– Det var en fin motivering och jag blev väldigt glad men nej, jag vill inte ge mig själv några sådana epitet. Det är inte bara jag som har tagit upp de här frågorna.

Gabriel Byström skriver i sin artikelserie om mediekrisen att ”den snabba digitala utvecklingen gör att det offentliga rummet fragmentiseras”. Men han påpekar att det visst inte är så att digitaliseringen endast är av ondo.

– Digitaliseringen har inneburit att det är möjligt att nå ut till många.

Men han menar samtidigt att det ökade utbudet kan få människor att bli nyhetsundvikare eller att de söker sig till sidor som bekräftar deras egen hållning. Detta och flera andra utmaningar som journalistiken står inför pekar Gabriel Byström ofta på. Frågor som hur god digital journalistik ska finansieras och hur det påverkar de demokratiska processerna om allt färre har tillgång till kvalitetsjournalistik berör honom.

– Jag upplever inte att detta är en politisk fråga och därför vill jag ta upp det eftersom det bekymrar mig, säger han.

Fler avsnitt