Gå direkt till textinnehållet

“Jag försöker jobba mer abstrakt“

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sin tecknade nyhetsjournalistik.

Blev du överraskad över nomineringen?

– Ja det blev jag faktiskt. Närapå lätt chockad. Det hade jag nog inte vågat drömma om under min livstid.

Jenny Svenberg Bunnel har gjort en hel del kortare dokumentärer till Aftonbladets grävjobb under de senaste åren.

– Det jag själv kan se som förnyande är att jag försöker få in ett annat estetiskt tänkande. Jag försöker jobba mer abstrakt och med metaforer. Det lämnar utrymme för betraktaren att skapa egna bilder.

Filmen Flickan bakom pansarglas, som publicerades för ett par år sedan, var den första filmen där Jenny Svenberg Bunnel testade det sättet att arbeta på. Filmen är gjord tillsammans med reportern Kerstin Weigl och fotografen Magnus Wennman.

– Kerstin hade grävt länge om det här fallet, vi hade oerhört mycket material och det var känsligt. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Då fick jag en idé om att tuschteckningar på svart-vitt foto skulle kunna bli väldigt vackert. Kerstin har också en oerhört intressant röst och närvaro när hon berättar så jag tänkte att vi skulle bildsätta filmen väldigt försiktigt, som ett litet skal runt omkring.

Filmen var tänkt att bli fem minuter lång men blev tjugo.

– Jag förstod att det var långt och flummigt men tyckte själv det höll, och den dåvarande grävchefen tyckte det var “långt utanför boxen“, men sa ändå ”vi kör”.

Flickan bakom pansarglas slog rekord för Aftonbladet-tv med en miljon visningar.

– När man gör en sådan grej får man förnyat förtroende och ganska fria tyglar så jag kunde testa nya grepp på andra grävhistorier, säger Jenny Svenberg Bunnel som även klipper filmerna och lägger musiken.

Inför utdelningen av Stora Journalistpriset har hon mest ångest över vad hon ska ha på sig.

– Men jag försöker hålla mig ganska lugn och är väldigt nöjd som det är med en nominering, så det gör mig inte jättemycket om jag inte vinner. Jag har hårt motstånd i den här gruppen.

Fler avsnitt
Fler videos