Gå direkt till textinnehållet

”Jag försöker bygga upp spänning kring hoppen”

I Stockholm pågår EM i konståkning. Alexander Lundholm på Sveriges Radio berättar om hur det är att rapportera om sporten som länge inte ansågs ”radiomässig”.

Hur kommer det sig att ni sänder från konståknings-EM?
– Ja, det är väl inte en radiosport direkt, men förra året inför OS i Sotji ville vi ändra det eftersom vi hade två svenskar med i tävlingen och för att det internationellt sett är en stor sport.

Hur är det att jobba som reporter på konståknings-EM?
– Jag är den enda reportern från Sveriges Radio så det är ganska stressigt. Jag vill ju hinna med att göra flera olika reportage och intervjuer.

Hur gör du konståkning radiovänligt?
– Jag fokuserar på konståkningen som sport och inte så mycket på det konstnärliga. Jag försöker bygga upp en spänning kring hoppen; Kommer de klara hoppen? Nu kommer hoppen och så vidare. Hoppen är så avgörande i poängsättningen och därför viktiga att fokusera på.

Annons Annons

Alexander Lundholm berättar att det ligger mycket arbete inför sändningarna av ett konståkningsmästerskap.  Rapporterar man om en större sport får man mycket information och kunskap gratis tror han. 

– Inför OS satt jag hela hösten och vintern och tittade på filmer från tävlingar, studerade hopp och följde med på olika forum för att lära mig så mycket som möjligt.

Vad är det viktigaste att tänka på inför sändningarna?
– När man rapporterar om konståkning måste man tänka på att hålla en nivå som lyssnaren förstår. I Sverige finns det inte så stor kunskap om konståkning så det går inte att nörda in sig på tekniska detaljer. Samtidigt vill jag förmedla en proffsig och kunnig attityd i sändning. Det kan vara svårt att hitta en bra balans mellan lättförståeligt och proffsigt.

Hur är intresset för konståknings-EM från andra svenska medier?
– Alla de stora medierna är här och vissa har mycket folk på plats. Men konståkning är en liten sport i Sverige om man jämför med andra länder som Ryssland och Japan. I det här mästerskapet har Sverige tre duktiga tävlanden och det gör också att intresset ökar.

Fler avsnitt
Fler videos