Gå direkt till textinnehållet

”Jag är livrädd för bekvämlighetens tyranni.”

Kristofer Lundström slutar som programledare för Kobra eftersom han vill möta nya utmaningar. ”Jag är livrädd för bekvämlighetens tyranni”.

Efter nyår börjar Kristofer Lundström som programledare för Kulturnyheterna efter att ha jobbat för Kobra i 15 år.

När du tänker efter, vad har varit det intressantaste du gjort som programledare i Kobra?

– Det är så mycket, men att kunna resa till platser man annars inte skulle ha åkt till. Jag skulle inte ha åkt till Indonesien och tittat på en kycklingkyrka som låg mitt ute i djungeln. Jag har träffat intressant människor i Sverige, i London och i New York, men att hitta något udda har varit de roligaste i jobben. Vi på redaktionen har haft stor frihet. För det mesta har vi bestämt vad vi vill göra och vad vi tycker är intressant.

Hur kom ni på att göra ett reportage om kycklingkyrkan i Indonesien?

– Det var från en sajt som heter thisiscolossal.com.

Med dina 15 år på Kobra, tycker du att programmet förändrats?

– Förhoppningsvis har det förändrats. Vore förskräckligt om man stod stilla. 2015 gjorde vi större förändringar som jag kan tycka var olyckliga eftersom det var två stora på samma gång. Lina Thomsgård blev programledare och vi började jobba med längre dokumentärlinkande format. Tidigare innehöll Kobra ett antal korta reportage som låg inom samma sfär och sedan bands ihop. Summan blev något större än de tre enskilda reportagen, man fick syn på tre olika perspektiv på samma gång. Det var som en prisma som vrider på sig.

Du gillar inte det långa formatet?

– Det är en medialt nervös och ängslig tid vi lever i. Det finns en uppfattning att endast två format fungerar, det superkorta och det långa, inget där emellan. Vad vi på Kobra fick göra var att anpassa oss till det.

Var det en av orsakerna till att du slutar?

– Ett program som funnits så längre måste försöka förnya sig och förändra sig. Det är en överlevnadsstrategi. Man kan inte stå stilla. Ett kulturprogram kommer aldrig att vara det stora klickmonstret. Kulturprogram ska gå på tvären, analysera och undersöka.

Kommer du sakna att få resa ut i världen, som till en kycklingkyrka?

– Ja, men samtidigt är det bekvämlighet och privilegier som gör viljan att förändras blir mindre efter ett tag. Man måste slåss mot sig själv och våga gå vidare. Kanske var jag kvar för längre på Kobra, bara för att jag fann det bekvämt. Jag kunde luta mig tillbaka, jag visste hur jobb ska göras. Bekvämlighet är inte alltid bäst för dig själv.

Och utmaningarna kommer med det nya jobbet?

– Jag hade det bra på Kobra, fick göra intressanta saker, men ändå var jag inte nöjd. Jag måste få igång mig själv så att jag inte bara gör det som är bekvämt. Jag är livrädd för bekvämlighetens tyranni. 

 

Fler avsnitt
Fler videos